Ελάτε όλοι μαζί να αναζωογονήσουμε τα Δάση της Ρόδου! Κάντε κράτηση αυτοκινήτου μαζί μας, και θα δωρίσουμε 1 ευρώ για κάθε κράτηση για την αποκατάσταση του πράσινου του νησιού μετά τις πυρκαγιές. Οδηγήστε για μια Πιο Πράσινη Ρόδο!#ReviveRhodes
Τηλεφωνική κράτηση +30 2241200488 +30 2241056506

Αρχαίο Στάδιο

Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ρόδου .

Η παλιά ονομασία του είναι Λόφος του Αγίου Στεφάνου κι εδώ βρισκόταν η Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου.

Στην αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Ναό του Απόλλωνα και τα ερείπια του αρχαίου σταδίου της Ρόδου. Κάποια τμήματά του εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. 

Στο αρχαιολογικό πάρκο, που φιλοξενείται μέσα σ’ ένα φυσικό βαθούλωμα, διασώζεται το Στάδιο, που είναι γνωστό κι ως Στάδιο του Διαγόρα, ένα έργο της ελληνιστικής περιόδου του 3ου ή 2ου αι. π.Χ., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγάλης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Η γιορτή περιλάμβανε εκτός από αθλητικούς, μουσικούς και ιππικούς αγώνες με την συμμετοχή και γυναικών. Το έπαθλο για τους νικητές, ήταν ένα στεφάνι από φύλλα λεύκης. 

Έχει μήκος 200m και πλάτος 35m. Οι κερκίδες του είναι αμφιθεατρικά χτισμένες. Στις άκρες του στίβου υπάρχει η γραμμή εκκίνησης και το τέρμα στην απέναντι πλευρά. Βορειοδυτικά του σταδίου σώζεται ένα μικρό μαρμάρινο θέατρο, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ερείπια ενός μεγάλου κτιρίου, τάφοι αλλά και ένα τμήμα του ναού του Πύθιου Απόλλωνα, του προστάτη της πόλης της Ρόδου.

Σήμερα, το αρχαίο στάδιο του Διαγόρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μετά από τις επισκευές που έγιναν, αρχικά από τους Ιταλούς και έπειτα από την αρχαιολογική υπηρεσία της Ρόδου. Έτσι, χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιοι το επισκέπτονται κάθε χρόνο είτε για να το θαυμάσουν από κοντά, είτε για να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί.